کامپوزیت دندان چیست
اکثر افراد در طول زندگی خود مجبور به پر کردن دندان یا نصب روکش روی آن می شوند، چه به دلیل تصادف، آسیب، مراقبت ضعیف از دهان که منجر به ایجاد حفره، فرسایش مینای دندان و غیره می شود و چه بر اثر افزایش سن. کامپوزیت دندان اما یک راه حل جایگزین برای ترمیم دندان ها به روش سنتی و قدیمی است و یکی از چندین درمان ایمن و طولانی مدت است که در کلینیک دندانپزشکی زعفرانیه ارائه می شود.
کامپوزیت اساساً پر کردن استاندارد یک دندان است که رنگی شبیه رنگ طبیعی دندان اصلی شما دارد. آنها همچنین به عنوان پرکنندههای رزینی، پرکنندههای سفید و پرکنندههای همرنگ دندان نیز شناخته میشوند. کامپوزیتها در واقع برای ترمیم ترکها، شکستگی و پوسیدگی در دندانهای آسیب دیده یا ترمیم و روکش دندانهای جلو کاربرد دارند.
در ادامه این مطلب میخواهیم سری بزنیم به دنیای کامپوزیتهای دندان و اطلاعات جامع و کاملی از این روش ترمیم دندان را در اختیار شما قرار دهیم؛ پس تا انتهای این مطلب همراه ما باشید.
همه چیز در مورد کامپوزیت دندان
آمالگامها که از فلز نقرهای رنگ ساخته شدهاند، بیش از 100 سال است که برای ترمیم موفق دندانها استفاده میشوند. این روزها اما محبوبترین روش ترمیم دندان در بین دندانپزشکان و بیماران، کامپوزیت دندان است. کامپوزیتهای دندانی که برای مطابقت با رنگ دندان طبیعی بیمار طراحی شدهاند، میتوانند دندانها را ترمیم کرده و تاثیر جادویی بر لبخند بیمار داشته باشند. با وجود اینکه هزینه کامپوزیتها نسبت به پرکردگیهای قدیمی بیشتر است و دوام کمتری دارند، اما بیماران و دندانپزشکان همچنان کامپوزیت را به دلیل توانایی در ترکیب یکپارچه با رنگ دندان آسیب دیده ترجیح میدهند.
کامپوزیتهای دندانی از رزین ساخته شدهاند که پلیمری سخت و مصنوعی است. رزین با ذرات شیشه یا کوارتز مخلوط میشود تا موجب ترمیم دندان سخت و همرنگ با سایر دندانهای طبیعی فرد شود. مواد کامپوزیت در چندین رنگ سفید موجود است که به دندانپزشک اجازه میدهد تا کاملاً رنگ آن را با رنگ دندان بیمار مطابقت دهد. ترمیم و زیباسازی دندان با کامپوزیت برای بیشتر نواحی دهان، به خصوص روی دندانهای جلویی که ظاهر آن از اهمیت بیشتری برخوردار است، مناسب است.
از آنجایی که کامپوزیتها مستقیماً به دندان میچسبند، دندانپزشکان اغلب هنگام آماده کردن دندان برای کامپوزیت کردن، نیاز به تراش دندان ندارند. همچنین انواع مختلفی از مواد پرکننده موجود است که هر کدام مزایا و معایب خاص خود را دارند و شما و دندانپزشکتان میتوانید بهترین گزینهها برای ترمیم دندانهایتان انتخاب کنید. مانند اکثر ترمیمهای دندان، کامپوزیت دندان نیز دائمی نیست و ممکن است روزی مجبور به تعویض شوید. اما با این وجود آنها ماندگاری بالایی دارند و سالها دوام خواهند داشت و لبخندی زیبا و ماندگار به شما میبخشند، البته به شرط رعایت نکات مربوط به نگهداری و مراقبتهای بعد از کامپوزیت که در ادامه همین مطلب به آنها نیز میپردازیم.
کامپوزیت دندان برای چه کسانی مناسب است؟
همانطور که گفتیم از کامپوزیت دندان برای ترمیم دندانی استفاده میشود که تحت تأثیر پوسیدگی، ترک، شکستگی و غیره قرار گرفته است. بنابراین میتوان گفت کسانی که به دنبال لبخندی بدون عیب و نقص و زیبا هستند و یا تمام کسانی که هر کدام از این مشکلات را در دهان و دندان خود داشته باشند، میتوانند کاندیدای مناسبی برای انجام ترمیم با کامپوزیت باشند:
- دندانهای لبپر شده
- فضای اضافی بین دو دندان
- دندانهای ترک خورده یا شکسته
- دندانهای پوسیده
- دندانهای فرسوده
چه کسانی نمیتوانند کامپوزیت کنند؟
کامپوزیت دندان یک راه حل سریع و عالی برای برخی از بیماران است و میتواند نتایج شگفت انگیزی به همراه داشته باشد. با این حال، همه کاندیدای مناسبی برای این درمان نیستند و ممکن است بر اساس ویژگیهای دهان و دندان شما، دندانپزشک تشخیص دهد که سایر روشهای ترمیم و زیبایی دندان برای شما مناسبتر است. برای مثال افرادی که شرایط زیر را دارند اغلب کاندیدای مناسبی برای کامپوزیت نیستند و نمیتوانند دندانهای خود را کامپوزیت کنند:
- افرادی که جنس دندانهایشان به گونهای است که تمایل به لکه شدن و تغییر رنگ در طول زمان دارد.
- بیمارانی که دندان قروچه دارند یا فک خود را فشار میدهند و به همین دلیل دندانهای کامپوزیتی برای این افراد بیشتر در خطر ترک خوردگی و شکستگی هستند.
- کسانی که دندانهای بسیار کج و نامرتب دارند، زیرا کامپوزیت امکان محدود برای صاف کردن دندانهای کج دارد.
- افرادی که مواد و استخوان کافی در دندان طبیعی آنها باقی نمانده است تا کامپوزیت روی آن چسبانده شود.
انواع روشهای کامپوزیت دندان
روشهای مختلفی برای نصب و چسباندن کامپوزیت وجود دارد که بنا به تشخیص دندانپزشک و مشکلات دندانی بیمار انتخاب میشود. در ادامه با روشهای مختلف کامپوزیت بیشتر آشنا میشویم:
کامپوزیت مستقیم
در طول این عمل، دندانپزشک شما از چسب و رزین کامپوزیت همرنگ دندان برای ترمیم یا تغییر شکل دندان شما استفاده میکند. این مواد با استفاده از نور آبی مرئی یا همان نور لیزر به دندانهای شما چسبانده میشوند. فقط یک نوبت ویزیت برای باندینگ مستقیم دندان مورد نیاز است.
پیوند مستقیم کامپوزیت برای چه مواردی استفاده میشود؟
- حفرهها را پر کنید یا دندانها را ترمیم کنید
- فضاهای بین شکافهای دندان را پر کنید
- دندانهای لکهدار را از نظر زیبایی تغییر میدهد
- شکل دندانها را تغییر دهید
- برای محافظت از ریشه دندانی که با عقب نشینی لثه در معرض دید قرار گرفته است
کامپوزیت غیرمستقیم
در طی این روش، دندانپزشک شما چند قالب از دندانهای شما را میگیرد و آنها را به آزمایشگاه تخصصی دندانپزشکی میفرستد و در این حالت ترمیم دندان خارج از جراحی انجام میشود. یک روش باندینگ غیرمستقیم دندان به دو جلسه ویزیت نیاز دارد.
کامپوزیت غیرمستقیم برای چه مواردی استفاده میشود؟
تکنیک کامپوزیت غیرمستقیم دندان، موقعیت دقیق براکت را تضمین میکند. در این روش میتوان مجموعه کاملی از بریسها از جمله اکسپندرها را در یک ساعت نصب کرد. به طور سنتی، بریسها روی هر دندان جداگانه، یکی یکی قرار میگیرند اما در این روش میتوان با سرعت بیشتری این کار را کرد. باندینگ غیر مستقیم دندان برای صاف کردن دندانها در خط لبخند استفاده میشود.
ونیر کامپوزیت
در طی این روش، دندانپزشک شما روکشی از کامپوزیت روی دندانها میکشد که به دندانها در شکل ظاهری مطلوبتر کمک میکند. این روش یک جایگزین کم تهاجمی برای روکشهای چینی است. از همان ماده به عنوان روکش کامپوزیت مستقیم استفاده میشود، با این حال، روند اعمال متفاوت است. ونیرهای کامپوزیت غیرمستقیم میتوانند ساییدگیهای بیشتری را تحمل کنند و در برابر شکستگی بهتر از نسخه کامپوزیت مستقیم مقاومت کنند. با این حال، هزینه آنها بیشتر از ونیرهای کامپوزیت مستقیم است.
ونیرهای کامپوزیت برای چه مواردی استفاده میشود؟
از ونیرهای کامپوزیت در شرایطی استفاده میشود که در آن دندانهای طبیعی تغییر رنگ میدهند. همچنین در مواردی که ناهماهنگیهای جزئی در دندانها وجود دارد، میتوان از ونیر کامپوزیت استفاده کرد تا ظاهری صافتر داشته باشد. دندانهای شکسته و فرسوده نیز میتوانند از ونیرهای کامپوزیت بهرهمند شوند. به طور کلی، کاربرد و مزایای اصلی ونیرهای کامپوزیت بهبود ظاهر لبخند است.
ترمیمهای کامپوزیت
ترمیمهای کامپوزیت دندان روشی برای ترمیم دندانهای پوسیده، تراشیده و یا شکسته شده است. این ترمیم دندان را به سلامت و عملکرد اصلی خود باز میگرداند و همچنین ظاهری بسیار زیبا و جذاب به خط لبخند ارائه میدهد. این نوع درمان به بیماران این امکان را میدهد که به جای جایگزینی دندانهای مصنوعی روی دندانهای موجود خود کار کنند.