انواع روش های جایگزین کردن دندان از دست رفته
همه ما احتمالاً زمانی در طول زندگی خود از دست دادن دندان به دلیل پوسیدگی یا شکستگی را تجربه می کنیم. بنابراین دانستن انواع روش های جایگزینی دندانهای از دست رفته به ما کمک می کند هنگام از دست دادن دندان، انتخاب بهتری برای پرکردن جای خالی آن داشته باشیم.
بهترین گزینه برای پر کردن جای خالی دندان در هر فردی بسته به شرایط او ممکن است متفاوت باشد. بنابراین باید در مورد هر روش و معایب و مزایای آن و شرایط لازم برای انجام آن درمان اطلاعاتی داشته باشید تا تصمیم درستی بگیرید. در اینجا این اطلاعات در اختیار شما قرار می گیرد.
1. ایمپلنت دندان
ایمپلنت دندان یک میله فلزی کوچک شبیه به پیچ است که به صورتی طراحی شده است که در داخل استخوان فک قرار گرفته و با استخوان آمیخته می شود تا پایه یا ریشه محکمی برای نگه داشتن تاج دندان ایجاد نماید. از ایمپلنت دندان میتوان به عنوان پایه ای برای تاج دندان مصنوعی، بریج و یا دندان مصنوعی استفاده کرد. برای کاشت آن باید عمل جراحی صورت بگیرد.
معایب و مزایای دندان مصنوعی چهار ایمپلنتی
مزایا
- برای کسانی که تعداد زیادی از دندان های پایین یا بالای خود را از دست داده اند، مقرون به صرفه و نسبتاً ارزان است چرا که با تعداد کمتری ایمپلنت می توانند دندان مصنوعی مطمئن داشته باشند و از تکان نخوردن آن خاطرشان آسوده باشد.
- این پروتزها باثبات تر از دندان مصنوعی معمولی هستند و از جای خود تکان نمی خورند.
- بر خلاف دندان مصنوعی معمولی، با این پروتز می توانید انواع مختلف غذاها را بجوید.
- از آنجایی که برای ثابت نگه داشتن این دندان مصنوعی، شش ایمپلنت در فک بالا کار گذاشته شده است، نیازی به استفاده از مکش در سقف دهان (برای نگه داشتن دندان مصنوعی) نیست. از این رو میتوان پروتز را با حجم کمتری ساخت. بنابراین بیمار با آن راحت تر است و راحت تر می تواند طعم غذاها را احساس کند.
- درآوردن پروتز برای تمیز کردن آن راحت است.
معایب
- این پروتز ثابت نیست و قابل درآوردن است بنابراین برخی افراد تمایل به آن ندارند.
- هنگام خوردن باید مراقب باشید چیزهایی که ممکن است به دندان مصنوعی آسیب برسانند مانند خوراکی های سفت و ترد را نخورید.
- ضمایم اتصال دندان مصنوعی به ایمپلنت باید مرتباً تعویض شوند تا پروتز لق نشود.
3. بریج ثابت بر پایه ایمپلنت
در این روش دیگر نیاز نیست به جای تک تک دندان ها ایمپلنت بکارید بلکه به جای آن، چند دندان از دست رفته را با ایمپلنت جایگزین می کنید و چند دندان دیگر را با تاج دندان مصنوعی (پونتیک) که به ایمپلنت ها متصل هستند جایگزین می کنید. این روش را می توانید برای تمامی دندان های از دست رفته یک قوس دندانی استفاده کنید. تعداد ایمپلنت دندان مورد نیاز، بسته به نوع ایمپلنت مورد استفاده و تعداد دندان هایی که باید جایگزین شوند متفاوت است.
بریج بر پایه ایمپلنت بسیار شبیه بریج ثابت معمولی است که به دندان های دو طرف وصل میشود. اتصال بریج به ایمپلنت با چسب یا پیچ انجام می شود. گاهی اوقات ممکن است برای سهولت در آوردن پروتز، دندانپزشک ترجیح بدهد آن را پیچ کند. سوراخ پیچ در بریج با رزین کامپوزیت همرنگ دندان پوشانده می شود بنابراین دیده نمی شود.
معایب و مزایای بریج بر پایه ایمپلنت
مزایا
- از نظر زیبایی بسیار مناسب بوده و شبیه دندان های واقعی به نظر می رسد
- برای بیمار بسیار راحت بوده و هیچ مشکلی در صحبت کردن یا غذا خوردن به وجود نمیآید
- مراقبت از آن کار ساده ای است ( مسواک زدن و نخ دندان کشیدن همیشه باید انجام شود )
- هزینه آن در مقایسه با ایمپلنت تکی بسیار کمتر تمام می شود.
- در بین پروتزهای جایگزین دندان عمر خوبی دارد اگر چه عمر آن به پایه ایمپلنت تکی نمی رسد.
- نیازی به تراشیدن دندان های سالم و طبیعی وجود ندارد چرا که این پروتز بر ایمپلنت متکی است.
معایب
- تنها زمانی می توانید از این روش استفاده کنید که دندانهای از دست رفته در کنار یکدیگر باشند
- این روش نسبتاً گران است به خصوص اگر برای جایگزینی همه دندانهای یک قوس دندانی استفاده شود
- در مقایسه با دندان معمولی و دندان مصنوعی در این روش دفعات ویزیت بیشتر و دوره مدت درمان طولانی تر است
- برای بریج بر پایه ایمپلنت نیاز به عمل جراحی وجود دارد.
بریج دندان
این روش راهکار بسیار متداول برای جایگزینی دندانهای از دست رفته و جایگزین ارزان تری برای ترمیم هایی بر پایه ایمپلنت دندان است. بریج دندان پروتز ثابتی است که به دندانها چسبانده می شود.
این پروتز از دو روکش دندان در طرفین و یک یا چند تاج دندان مصنوعی که به آن پونتیک میگویند در وسط تشکیل شده است. تاج دندان مصنوعی یا پونتیک قرار است در جای خالی دندان قرار بگیرد و دو روکش دندانی که در دو طرف پروتز قرار دارد بر روی دندانهای طبیعی و سالم دو طرف جای خالی قرار میگیرد تا بتواند پونتیک را در جای خود ثابت نگه دارد. به نقش این دو روکش دندان دو طرف بریج ، اباتمنت و به دندان هایی که قرار است این روکش ها بر روی آنها چسبانده شوند دندانهای اباتمنت گفته می شود.
بریج دندان به دندان ها چسبانده می شود بنابراین ثابت است و نمی توانید آن را در بیاورید . بریج ممکن است از سرامیک، آلیاژهای گرانبها، طلا یا ترکیبی از این مواد ساخته شود.