دندان درد چیست
دندان درد، یک ناراحتی جهانی، این قدرت را دارد که زندگی روزمره ما را مختل کند. در حالی که اثرات آن به طور گسترده ای احساس می شود، علل انواع مختلف دندان درد همچنان پیچیده است و اغلب اشتباه درک می شود. در این مقاله از کلینیک دندانپزشکی در زعفرانیه با بررسی علت دندان درد، علت درد تمام دندانها و لثه و حوزه سلامت دندان ریشه ی انواع مختلف دندان درد را بیان می کنیم. چه به دنبال درک ناراحتی خود هستید و چه به دنبال افزایش دانش دندانپزشکی خود هستید، با ما همراه باشید تا چشم انداز متنوع ازعلت دندان درد و درمان علت درد دندان را بررسی کنیم.
درد دندان:
علت درد دندان:
دندان درد شدید دارم!
15 نوع درد دندان و درمان آن:
دندان درد می تواند ناشی از عوامل مختلفی باشد که هر کدام علت اصلی خود را دارند. برخی از علل شایع دندان درد عبارتند از:
1. حساسیت دندان به سرما و گرما:
حساسیت دندان که اغلب با عقبرفتن لثه یا فرسایش مینای دندان و قرار گرفتن عاج دندان (لایه داخلی دندان) درمعرض دید، ایجاد میشود و میتواند منجر به ناراحتی درد کوتاه مدت و لحظهای دندان هنگام مصرف غذاهای سرد یا گرم شود. این نوع از درد دندان گاها پس از پر شدگی های عمیق پیش میآید که نزدیک به عصب میباشند، و چنانچه پر شدگی جدید باشد، ممکن است این حساسیت تا 2الی4 ماه ادامه داشته باشد، البته باید میزان این حساسیت روبه کاهش باشد. جهت رفع حساسیت دندان میتوان طبق تجویز دندانپزشک از خمیر دندان ضد حساسیت، درمان های فلوراید (فلوراید تراپی)، سیلانت های دندانی، استفاده کردو علاوه بر این و اجتناب از دمای شدید می تواند به مدیریت حساسیت دندان کمک کند.
متخصصان دندانپزشکی در صورت تشدید و طولانی بودن این عوارض، ممکن است برای ارائه تسکین پایدارو رفع مشکلات اساسی دندان تشخیص وجود تحلیل لثه یا فرسایش مینای دندان را داشته باشند. در صورت تداوم این حساسیت و درد دندان باید به دندان پزشک مراجعه کنید. تا پرشدگی و میزان آن را بررسی و در صورت نیاز اصلاح نماید. و اگر پر شدگی دندان مربوط به قبل است و بر روی دندان عصب کشی شده قرار گرفته است، و شما دچار درد دندان عصب کشی شده شدهاید، احتمال دارد دندان شما دچار پوسیدگی مجدد شده به درمان ریشه مجدد (ری اندو) نیاز داشته باشد.
2. درد مداوم و ضربان دار دندان:
درد مداوم و درد شدید دندان ناشی از حفرهها، پوسیدگی دندان یا عفونتهای دندانی است که بر پالپ دندان تأثیر میگذارند میتوانند منجر به درد مداوم و ضرباندار دندان شوند. التهاب پالپ می تواند ناراحتی دندان را تشدید کند. در این صورت اصطلاحا بیان میشود که دندان به عصب رسیده است، البته رویکردهای درمانی برای رفع درد شدید دندان برای درد های مداوم دندان به شدت درد دندان بستگی دارد. اگر دندان به شدت آسیب دیده باشد، ممکن است درمان شامل پر کردن دندان،درمان ریشه یا کشیدن دندان باشد. مدیریت عفونت، نیز همراه با رسیدگی به علت اصلی، بسیار مهم است.
3.درد کوتاه و لحظه ای دندان هنگام خوردن و آشامیدن مواد سرد و گرم:
این نوع از درد دندان ناشی از عوامل مختلفی است، ممکن است علت درد کوتاه و لحظهای دندان ایجاد پوسیدگی کوچکی در دندان شما باشد. که باید سریعا و قبل از پیشرفت میزان پوسیدگی به دندان جهت ترمیم دندان و یا عصب کشی اقدام نمایید. چنانچه دندان شما قبلا درمان شده است، ممکن است پر کردگی قبلی دچار مشکل شده و نیاز به ترمیم مجدد داشته باشد، و اگر میزان پوسیدگی پیشرفت کرده و به اصطلاح دندان به عصب رسیده باشد، نیاز حتمی به درمان ریشه دندان وجود دارد.
علاوه بر این ممکن است، این حساسیت دندانی زمانی ایجاد میشود که مینای محافظ دندانها فرسوده میشود یا لثهها عقبنشینی میکنند و عاج زیرین را نمایان میکند. (عاج دندان حاوی لوله های میکروسکوپی است که به انتهای عصبی دندان متصل می شود و آن را در برابر تغییرات دما و محرک های خاص مستعد می کند.) فلوراید تراپی، استفاده مستمر از مسواک و نخ دندان، استفاده از نایت گارد در صورت دندان قروچه و مراجعه به دندان پزشک و کلینیک جراحی لثه در تهران جهت رفع تحلیل لثه یا جرم گیری لثه از موارد پیشنهادی برای رفع حساسیت دندان میباشد.
4. درد دندان به مدت 10 تا 20 ثانیه پس از مصرف مواد غذایی سرد و شیرین:
تجربه درد دندان برای مدت کوتاهی (10 تا 20 ثانیه) پس از مصرف غذاهای سرد و شیرین نشان دهنده نوع خاصی از حساسیت دندان است که به "حساسیت بیش از حد عاج" معروف است. این درد دندان زمانی اتفاق میافتد که مینای محافظ دندان در معرض آسیب قرار میگیرد؛ و عاج زیرین دندان را که حاوی لولههای میکروسکوپی متصل به انتهای عصبی داخل دندان است، آشکار میکند. مصرف مواد سرد یا شیرین باعث ایجاد درد سریع و شدید می شود زیرا این محرک ها از طریق این لوله ها به اعصاب می رسند.
فلوراید تراپی، استفاده از خمیردندان های ضد حساسیت، باندنیگ دندان تحت نظر دندان پزشک (متخصصان دندانپزشکی ممکن است از عوامل باندینگ برای مهر و موم کردن عاج در معرض و محافظت از انتهای عصب استفاده کنند.) بررسی سلامت دندان از نظر پوسیدگی و معاینه لثه ها توسط دندان پزشک از موارد اصلی جهت برطرف کردن درد حساسیت دندان است.
5. درد تیز و تیر کشنده دندان هنگام جویدن:
علت این درد در دندان ممکن است ناشی از پوسیدگی دندان، شکستگی یا ترک در دندان باشد ؛ علاوه براین آبسه دندان، اغلب به دلیل عفونت درمان نشده که به ریشه یا بافت های اطراف گسترش می یابد، می تواند باعث درد تیز و ضربانی شود که ممکن است به مرور زمان بدتر شود. از این رو توجه فوری برای جلوگیری از گسترش عفونت ضروری است. ممکن است برای از بین بردن عفونت و کاهش درد نیاز به ترمیم دندان، درمان ریشه یا در موارد شدید تر کشیدن دندان نیاز باشد.
6. درد ضربانی دندان پس از مصرف مواد غذایی داغ:
تجربه درد ضربان دار دندان پس از مصرف غذای داغ می تواند نشان دهنده مشکلات مختلف دندانی باشد. ممکن است پالپ دندان (ریشه دندان) ملتهب یا دندان داری آبسه باشد. غذای داغ می تواند باعث انبساط مایعات در داخل دندان شود و در نتیجه باعث افزایش فشار روی انتهای عصب شده و احساس ضربان را ایجاد کند.
برای تعیین علت دقیق درد دندان با دندانپزشک مشورت کنید. معاینه کامل، ارزیابی بالینی و احتمالا تصویربرداری از دندان (اشعه ایکس) می تواند به تشخیص مشکل زمینه ای کمک کند. اگر درد ضربان دار دندان به دلیل آبسه دندان یا عفونت دندان باشد، درمان دندانپزشکی ممکن است شامل تخلیه آبسه، درمان ریشه دندان یا کشیدن دندان آسیب دیده باشد. در صورت وجود عفونت ریشه، ممکن است برای کنترل و از بین بردن عفونت، آنتی بیوتیک تجویز شود.مسکن های بدون نسخه می توانند تسکین موقتی را تا زمانی که مشکل اصلی برطرف شود، ارائه دهند.
7.درد شدید دندان همراه با فشار و تورم لثه:
تجربه درد شدید دندان و دائمی همراه با تورم و فشار لثه اغلب نشان دهنده عفونت یا آبسه پیشرفته دندانی است. این درد مداوم و اذیت کننده زمانی اتفاق می افتد که باکتری ها به پالپ دندان نفوذ می کنند و منجر به التهاب و تجمع چرک می شود. افزایش فشار ناشی از عفونت می تواند باعث درد، تورم و ناراحتی در ناحیه آسیب دیده شود. علاوه براین عفونت بافت اطراف استخوان فک نیز موجب درد شدید و مداوم دندان میباشد. ابتدا باید تحت نظر دندان پزشک با مصرف آنتی بیوتیک عفونت و التهاب دندان را کاهش داده و سپس درمان مربوطه صورت گیرد.
اگر آبسه دندان یا لثه باعث تورم و فشار قابل توجهی شود، ممکن است دندانپزشک نیاز به تخلیه چرک از طریق یک برش برای کاهش فشار و ناراحتی داشته باشد.اغلب، آبسه دندان نیاز به یک روش کانال ریشه برای برداشتن پالپ عفونی، تمیز کردن کانال ها و مهر و موم کردن دندان دارد. این کار منبع عفونت را از بین می برد و دندان را حفظ می کند. در صورت عدم امکان حفظ و نگهداری دندان، به ناچار باید جهت کشیدن دندان اقدام نمایید. کنترل درد با مسکن های بدون نسخه و استفاده از کمپرس گرم در ناحیه آسیب دیده می تواند به کاهش ناراحتی و کاهش تورم کمک کند.اگر آبسه ناشی از عادتی مانند سیگار کشیدن یا بهداشت نامناسب دهان و دندان است، تغییرات لازم در سبک زندگی را برای جلوگیری از مشکلات بعدی در نظر بگیرید.
8. درد گنگ دندان و احساس فشار در دندان های فوقانی فک بالا:
درد ارجاعی از عفونت های سینوسییی از انواع درد های شایع دندان است که در ناحیه فک بالا احساس میشود و موجب سردرگمی فرد میگردد. عفونتهای سینوسی میتوانند فشاری در دندان را ایجاد کنند که به دندانهای بالایی تابش میکند و باعث احساس دندان درد در فک بالا میشود، که به دلیل نزدیکی سینوس های ماگزیلاری (حفره های پر از هوا در استخوان گونه) رخ میدهد.
رسیدگی به درد دندان ارجاعی ناشی از عفونت سینوسی شامل مدیریت خود عفونت سینوسی و کاهش ناراحتی مرتبط است، اگر به عفونت سینوسی مشکوک هستید، برای تایید تشخیص و دریافت درمان مناسب با دندان پزشک و متخصص /وش و حلق و بینی مشورت کنید. ممکن است پزشک شما آنتی بیوتیک، ضداحتقان یا سایر داروها را برای درمان عفونت سینوسی و کاهش التهاب توصیه کند.
علاوه بر این شستشوی بینی با محلول نمکی جهت پاکسازی مجرای بینی و قرار دادن کمپرس گرم روی صورت، استفاده از مسکن های بدون نسخه ، نوشیدن مقدار زیادی مایعات به رقیق شدن مخاط و افزایش تخلیه سینوس کمک می کند.استراحت و اینکه هنگام خوابیدن سر خود را بالا قرار دهید؛ به کاهش عفونت و درد سینوس و به طبع دندان های شما کمک خواهد کرد.